Odla vetegräs

Oavsett om du är inne på det där med raw food eller om du mest tycker att det är kul att variera och hitta nya spännande ingredienser till matlagningen så har du kanske hört talas om vetegräset som en mycket god och nyttig ingrediens framförallt i juicer. Du kan faktiskt själv odla vetegräs för att sedan pressa och göra dina egna juicer och det här är inte så komplicerat. Många odlar lite i perioder för ibland kan man förstås uppleva att det är bra mycket enklare att köpa en färdig påse med vetegräspulver som man kan använda flitigt för att förbättra immunsystemet och det allmänna hälsotillståndet.

Vad är grejen med att odla vetegräs?

Vad är det då som får folk att bli så intresserade av vetegräset att de väljer att odla det hemma för att alltid ha tillgång till färskt gräs och egenmalet vetegräspulver? Jo, det är nämligen så att vetegräs består av viktiga ingredienser som:

  • Aminosyror
  • Antioxidanter
  • Klorofyll som sägs vara bra för kroppens tillväxt av röda blodkroppar.

Dessutom så ska vetegräset ha en mycket positiv effekt på kroppens immunförsvar så det är ingen dum idé att använda sig av pulvret lite flitigare under förkylningstider. En annan fördel med det här gräset är att det kan ha en balanserande effekt på kroppens PH värde.

Odla själv

Bästa tiden för att odla vetegräset är när det inte är alltför varmt. I vanlig rumstemperatur så fungerar det fint och det kan vara klokt att dra igång med det här projektet innan senhösten och vintern kommer med stängda fönster och virus som cirkulerar.

Så gör du

odla vetegräsEnkelt sagt så går odlingen till på så vis att man börjar med att blötlägga vete under några dagars tid. Man brukar säga en del vetekorn och två delar vatten. Man ska byta ut vattnet och skölja av vetekornen varje dag för att få ett bra resultat. Nästa steg är att man planterar de blötlagda korna i jord och sedan så ska odlingen stå i mörker under några dagars tid. Det gäller att vattna varje dag och att sedan ta ut odlingen i ljuset där gräset får växa till sig. Man brukar klippa gräset när det har blivit omkring 15 cm högt. Genom att lämna lite gräs så kan det fortsätta att växa så att man får ut mer av samma odling.

Det avklippta gräset kan man förvara i kyl eller i frys och man kan också mixa det med vatten för att sedan frysa in och ta ut vid behov då man till exempel vill göra en god juice. Högsta näringsinnehållet får man då gräset är färskt, men det kan ju vara bra att veta att man kan förvara det då det kanske blir gräs över. För att få gräspulver så låter man gräset torka för att sedan göra pulver av det genom att helt enkelt gnida det med handen.

Det går också att odla vetegräs utan jord i odlingshyllor där man använder sig av vatten samt odlingsduk med hål i. Det här kan vara ett bra alternativ om man tycker att det blir för komplicerat med att byta vatten för att sedan övergå till jordplantering.